Finncon Info Ohjelma På svenska In English

 

Finncon X

Suomen suurin science fiction- ja fantasiatapahtuma Finncon X järjestetään Turun yliopiston tiloissa 1.-3.8.2003. Nimensä mukaisesti kyseessä on järjestyksessä kymmenes Finncon, vuonna 1986 ensimmäisen kerran järjestetyn tapahtuman pitopaikkoina ovat olleet kahdesti Jyväskylä, kuudesti Helsinki ja kerran Turku, vuonna 1999.

Conin päiväohjelma järjestetään yliopistonmäellä sijaitsevissa Turun yliopiston hallintorakennuksessa ja luonnontieteiden talo II:ssa. Opastus yliopistonmäen ympäristöstä.

Ohjelmaa lauantaina ja sunnuntaina 2.-3.8. klo 10 - 19 Ovet ovat auki myyjille klo 9 ja yleisölle klo 9.30 alkaen. Ovet muuten lukittuina.

Tapahtuman kävijätavoite on 4000, joka pohjautuu aiempien Finnconien kävijämääriin. Vuoden 1999 Finncon houkutteli kävijöitä hiukan yli kolme tuhatta. Keskeisimmät kohderyhmät ovat kotimaiset alan harrastajat eli ns. fandom, suuri yleisö Turun alueelta ja muualta Varsinais-Suomesta sekä ulkomaiset harrastajat erityisesti Ruotsista ja muualta Euroopasta.

Ainutlaatuiseksi koko maailmassa tekee Finnconin maksuttomuus, tapahtuma on kävijöille ilmainen. Finnconin talous rakentuu sponsoreiden, avustusten, myyntitoiminnan ja tuhansien talkootyötuntien varaan, esimerkiksi kukaan esiintyjistä ei peri luentopalkkioita.

Kansainvälinen Finncon

Finncon X:stä rakentuu tähänastisista kansainvälisin Finncon.

Eurocon 2003

Science fiction- ja fantasiatapahtuma Finncon X valittiin Tsekissä 6.7. pidetyssä äänestyksessä vuoden 2003 Euroconiksi. Äänestyksen voittaminen tekee tapahtumasta vuoden tärkeimmän science fiction- ja fantasiatapahtuman koko Euroopassa.

Valinnan etukäteen ilmoitetuista ehdokkaista tekivät Prahassa ja Choteborissa 1.-7.7. järjestetyssä Euroconissa kokoontuneet fandomin ts. harrastajien edustajat, jokaisella maalla oli käytössään kaksi ääntä. Eurocon on muun ohjelman lisäksi lisäksi aina myös eurooppalaisen fandomin vuosikokous, jossa seuraavan Euroconin valitsemisen lisäksi jaetaan tunnustuspalkintoja, sovitaan erilaisista yhteistyöprojekteista ja vietetään yhteistä aikaa.

Vuoden 2003 Finncon X tulee olemaan sekä Suomen että Pohjoismaiden ensimmäinen Eurocon. Tämä on erittäin merkittävä asia suomalaiselle science fiction- ja fantasiaharrastukselle. Finncon X saa näin keskeisen aseman kansainvälisissä tapahtumakalentereissa ja paikalle voidaan odottaa jopa useita satoja ulkomaalaisia harrastajia, mikä varmasti nostaa tapahtuman arvoa ainutlaatuisena kulttuurikokemuksena myös kotimaassa.

Finncon X:stä on siis rakentumassa tähänastisista kansainvälisin Finncon. Kansainvälisten conien käytännön mukaisesti tapahtumalle kootaan myös eri maista ns. agentteja toimimaan yhteyshenkilöinä ja tiedottajina. Tapahtumalla on tällä hetkellä agentteja Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Alankomaissa ja Espanjassa.

Lisää kansainvälisyyttä tuo tietysti myös vuoden 1999 Finnconin perinnettä jatkava laaja animeosuus, joka on suunnattu japanilaisen sarjakuvan ja animaation harrastajille.

Baltcon 2003

Finncon X tulee olemaan siis pohjoismaiden ensimmäinen Eurocon. Tämä teki siitä luontevan valinnan myös vuoden 2003 Baltconiksi, Itämeren alueen merkittävimmäksi alan tapahtumaksi. Niinpä vahvana teemana on myös pohjoismainen yhteistyö.

Finncon X:n ohjelma tulee olemaan kolmikielinen, suomen- ja englanninkielisen ohjelman lisäksi ollaan Finnconiin ensimmäistä kertaa tuottamassa myös ruotsinkielistä ohjelmakokonaisuutta. Mm. tanskalaisten, norjalaisten ja ruotsalaisten harrastajien kanssa on sovittu yhteistyöstä ohjelman rakentamisessa.

Skandinaavista harrastajien yhteistyötä viritetään muutenkin: Finncon X:n fanikunniavieras kutsutaan rahoituksen järjestyessä Norjasta ja Ruotsista kutsuttiin kirjailijakunniavieras tukemaan ruotsinkielistä ohjelmistoa. Tapahtuman järjestämiseen osallistuu myös Suomen ainoa ruotsinkielinen alan lehti Enhörningen. Lisäksi jatketaan vastikään aloitettua yhteispohjoismaista fanivaihtoa, jossa harrastajien yhteisesti keräämillä varoilla lähetetään vieraita muiden maiden coneihin. Tämä ns. Noff-fanivieras (Nordic Fan Fund) tullaan näkemään Turussakin. Joka tapauksessa monikielisen ohjelman toivotaan houkuttelevan aiempaa enemmän kävijöitä erityisesti Ruotsista.

Baltastica

Osana Baltconia järjestetään ensimmäistä kertaa Itämeren maiden asukkaille avoin tieteiskirjoituskilpailu Baltastica 2003. Osallistumiskielenä on englanti. Tietoa kilpailusta saa levittää vapaasti. Itseasiassa sitä toivotaan.

Aiemmat Finnconit

2001: Finncon - Baltcon 2001 (14.-15.7.2001) Jyväskylässä.

2000: Millennium Finncon (18.-20.8.2000) Helsingissä.

1999: Finncon 99 (14.-15.8.1999) Turussa.

1997: Finncon 97 (16.-17.8.1997) Helsingissä.

1995: Finncon 95 (17.-18.6.1985) Jyväskylässä.

1993: Finncon 93 (7.-8.8.1993) Helsingissä.

1991: Finncon 91 (10.-11.8.1991) Helsingissä.

1989: Finncon 89 (12.-13.8.1989) Helsingissä.

1986: Finncon 86 (23.-25.5.1986) Helsingissä.

 

Kunniavieraat Animecon Tukijat Järjestäjät Press

Sponsorina:

WSOY

Unikankare