Finncon Info Ohjelma På svenska In English

 

Lyhyt Finncon-sanasto

Agentti
Maksullisien conien agentit levittävät tietoa tulevasta tapahtumasta ulkomailla ja keräävät oman maansa osallistujien pääsymaksuja. Finnconin tapauksessa agentit vain levittävät tietoa ja toimivat kontaktihenkilöinä erimaiden fandomeihin.
Anime
Anime on japania ja tarkoittaa piirrettyjä. Länsimaissa termi tarkoittaa nimenomaan japanilaisia piirrettyjä. Toisin kuin lännessä, Japanissa piirretyt elokuvat ja tv-sarjat ovat koko kansan huvia, ei vain lasten. Kts. myös Manga
Animecon
Animecon on animeen ja mangaan keskittyvä tapahtuma. Suomalainen Animecon järjestetään nyt toisen kerran ja tälläkin kertaa osana Finnconia. Se siis ei ole varsinaisesti itsenäinen tapahtumansa, vaikka sen tekemisestä onkin vastannut nimenomaan animeen keskittyvä joukkio. Seuraava Animecon (Animecon III) järjestetään 2004 Jyväskylän Finnconin yhteydessä.
Baltcon
Baltcon on vuosittain järjestettävä science fictioniin ja fantasiaan keskittyvä tapahtuma. Kaikki Itämeren alueen tämän alan tapahtumat voivat hakea itselleen Baltcon-nimeä. Seuraavan Baltconin pitopaikka päätetään aina edellisen vuoden tapahtumassa. Joka toinen vuosi Baltcon on länsivyöhykkeen (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Saksa) maassa, ja joka toinen vuosi itävyöhykkeen (Puola, Liettua, Latvia, Viro, Venäjä). Baltconeja on järjestty vuodesta 1993 asti.
Baltastica
Baltastica on Baltconin yhteydessä järjestettävä Itämeren maiden asukkaille avoin kirjoituskilpailu. Kisa järjestetään 2003 ensimmäisen kerran. Osallitujien kannattaa lukea säännöt huolella.
Con
Con on yleisnimitys sf-tapahtumille ja tulee englanninkielen sanasta Convention.
Eurocon
Eurocon on nimi, joka voidaan myöntää mille tahansa eurooppalaiselle science fiction- tai fantasiatapahtumalle. Euroconeja on järjestetty jo kolmenkymmenen vuoden ajan, ei tosin aivan joka vuosi.
Fandom
Fandom tarkoittaa harrastajajoukkoa. Yleensä tämä termi liitetään nimenomaan science fictionin harrastajiin. Fandomiin kuuluu olennaisesti se, että on tekemisissä muiden fanien kanssa. Fandom syntyi 20-luvulla silloisten sf-lehtien kirjepalstoilla. Suomessa järjestäytynyt fandom syntyi, kun 1976 perustettiin Turun Science Fiction Seura.
Fantasia
Fantasian määrittely lyhyesti on vaikeaa. Fantasiassa oletetaan asioita, joita ei ole tai edes voi olla, kuten magia. Fantasiamaailman sisällä kuitenkin tuollaiset ilmiöt ovat luonnollisia. Fantasiaa on hyvin monenlaista, eikä mielipidettä siitä pidä tehdä vain ns. tusinafantasian perusteella. Fantasia on paljon muutakin kuin vain örkkejä ja haltioita.
Finncon
Finncon on Suomen kansallinen science fiction- ja fantasiatapahtuma. Se järjestetään 1-2 vuoden välein ja pitopaikkoina ovat tähän mennessä olleet Helsinki, Jyväskylä ja Turku. Poiketen ulkomaisesta mallista Finncon on kävijöille maksuton.
Kaffee-Klatsch
Kaffee-Klatsch on pienimuotoinen tapahtuma, jossa muutama fani tapaa kunniavieraan kahvion puolella rennon jutustelun merkeissä. Klatschiin ilmoittaudutaan etukäteen ja osallistujamäärä pidetään järkevänä (ei missään nimessä yli kymmenen), jotta kaikilla olisi tilaisuus keskustella kunniavieraan kanssa.
Manga
Manga on japania ja tarkoittaa sarjakuvaa. Länsimaissa termi on muovautunut tarkoittamaan nimenomaan japanilaista sarjakuvaa. Määritelmien rajat liikkuvat hieman, mutta yleisin vaatimus on, että piirtäjä on ollut japanilainen. Mangan kuvakieli eroaa jonkin verran länsimaisesta sarjakuvasta. Suomessa mangaa on julkaissut pääasiassa Like.
Worldcon
Worldcon on maailman suurin science fiction -tapahtuma. Se järjestetään vuosittain ja kävijämäärät liikkuvat tuhansissa. Useimmiten Worldcon järjestetään USA:ssa, mutta ei aina. Worldcon 2005 pidetään Glasgowssa, Skotlannissa.
Science fiction l. tieteiskirjallisuus l. sf l. scifi
Science fictionia on hankala määritellä. Keskeinen elementti on tieteellinen spekulaatio jostakin. Tieteen ei tarvitse olla ns. kova tiede (fysiikka, matematiikka), vaan se voi olla myös pehmeä tiede (sosiologia, psykologia, musiikkitiede). Science fiction lyhennetään yleensä sf. Suomessa käytetään laajalti myöskin termiä scifi, mutta englanninkielisissä maissa se tarkoittaa yleensä lähinnä audiovisuaalista science fictionia, ei kirjallista. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun keskustelee erimaalaisten fanien kanssa.

 

Kunniavieraat Animecon Tukijat Järjestäjät Press

Sponsorina:

WSOY

Unikankare