Finncon Info Programmet Suomeksi In English

 

Finnconprogrammet

Programtablån är färdig

Nedan kan du läsa en översiktlig genomgång av programmet på Finncon. Hela programmet med alla programpunkter, tider och annan information är samlat i en programlista som finns som sin egen sida. Hela programmet med programtitlarna och information om vilket språk programmet går på finns även som en överskådlig programtablå på en A4 (pdf-fil). En annan nyttig pdf-fil är Finnconkartan som visar både Åbo och kongresslokalerna på en A4.

Torsdag 31.7

Utländska Finnconfarare, de som ämnar deltaga i fredagens program, Tall Ships-fantasterna och härdade sf-fans är välkomna till Åbo redan på torsdagen.

På torsdag kväll klockan 19 anordnas en välkomstfest för alla utländska (och inhemska) sf-fans som redan tagit sig till Åbo. Festen hålls i lokalen som även fungerar som "sovsäckshotell" under Finncon X - Eurocon 2003 (huset finns på Johannegatan 7 och är utmärkt på Finnconkartan med nummer 3). Det är meningen att festen skall bli en avslappnad uppvärmning inför festivalen. Något smått att äta och dricka samt en trevlig möjlighet att stifta bekantskap med andra sf-fantaster erbjuds. Vill någon bada bastu kan det alltid ordnas. Inträde till festen är gratis för dem som reserverat övernattning i lokalen för natten mellan torsdag och fredag, alla andra betalar 2 euro.

Fredag 1.8

Under fredagen kan man antingen beundra stora segelskepp tillsammans med en massa andra Tall Ships Races-fantaster, bekanta sig med Åbo stad, eller delta i Finnconseminarierna av vilka den ena vänder sig speciellt till sf-forskare och den andra till sf-skribenter.

Vid sf-forskarseminariet är det meningen att folk som håller på med akademisk forskning som på ett eller annat sätt anknyter sig till science fiction eller fantasy skall presentera sitt arbete. Forskningen kan vara på vilken akademisk nivå som helst, en pro gradu går lika väl som en doktorsavhandling. Forskarträffen kommer att gå på finska, men ifall någon vill berätta om sin forskning på engelska skall det nog gå för sig. Håller du på med sf-forskning på akademisk nivå och vill deltaga i träffen skall du kontakta Kanerva Eskola (kanerva@iki.fi) som är träffens koordinator.

Seminariet för sf-skribenter anordnas av den finska sf-författarföreningen Suomen tieteiskirjoittajat ry. Även det här mötet går huvudsakligen på finska, men Michael Swanwick kommer att hålla ett anförande vid mötet och han kommer naturligtvis att hålla det på engelska. Vill du ha mera information om skribentträffen skall du kontakta Shimo Suntila (shimo@utu.fi) som är ordförande för den finländska sf-författarföreningen.

Båda ovannämnda möten hålls på universitetsbacken (den stora pilen på conkartan) och är naturligtvis öppna för allmänheten, man behöver alltså varken vara sf-forskare eller sf-skribent för att vara åhörare.

För den som är intresserad av att besöka Åboländska pubar tipsas att vi i den här staden har såväl en skola, en bank, ett apotek som en wc som byggts om till pub.

På kvällen blir det Finnconfest på Finlands enda seriebar, Cosmic Comic Café (adressen är Köpmannagatan 4 som på Finnconkartan utmärks av nummer 4). Här kan du vänta dig en avslappnad stämning och massvis med sf-fans. CCC:s egna webbsidor kommer också att berätta mera om Finnconfesten närmare själva evenemanget. Sidorna finns på http://www.cccafe.fi/.

Veckoslutet 2-3.8

På lördagen och söndagen fylls kongresslokalerna av allsköns science fiction- fantasy- och animerelaterat program. Det blir olika slags debatter och diskussioner, föredrag, prisutdelningsceremonier m.m., m.m. Under Finnconveckoslutet kan man också fördriva tiden genom att lyssna på hedersgästernas tal, studera vad som finns till salu på de olika försäljningsborden, insupa information om olika sf- och animeföreningar, beundra verk på konstutställningen eller naturligtvis genom att bekanta sig med sf-fantaster från när och fjärran. För de litet yngre erbjuds några programpunkter som behandlar Harry Potter, medan de vuxna festprissarna kan se fram emot historiens största nordiska Eurocon-fest på lördag kväll (Eurocon arrangeras nu för första gången i Norden).

Finnconarrangörerna har strävat till att programmet skall innehålla något för var och en. I programmet behandlas såväl litteratur, film, tv-serier som tecknade serier. Den finländska sf-författarföreningen, Suomen Tieteiskirjoittajat arrangerar en workshop om sf-kritik, de intresserade kan kontakta Markku Soikkeli (mataso@utu.fi). Förutom spirande författartalanger kommer Finncon även att presentera etablerade finländska sf-författare som Kimmo Lehtonen, Boris Hurtta och Finlandia-pristagaren Johanna Sinisalo.

Det svenska programmet

Det här är första gången som Finncon även bjuder på program på svenska. Det svenska Finnconprogrammet består av Petri Salins föredrag Att vara finlandssvensk sf-författare, Jan Rays föredrag Synen på magi: En studie av tre fantasy-författare från 80-talet och Harriet Nylunds föredrag Det tog åtta år i vilken hon berättar hur kultpjäsen Rocky Horror Show kom till Åbo Svenska Teater. Förutom dessa har vi naturligtvis den rikssvenska författarhedersgästen Karolina Bjällerstedt Mickos som på svenska uppträder med högläsning och därpå följande frågestund samt en så kallad kaffeeklatsch. En kaffeeklatsch är ett evenemang under vilket en handfull människor samlas tillsammans med en av hedersgästerna i kongresskafféet för en trevlig liten pratstund. Antalet klatsch-deltagare är begränsat och anmälningar tas emot under själva kongressen.

Sf som hobby

Ett av de centrala teman vid Finncon X är science fiction och fantasy som hobby. Under festivalen kommer olika aspekter av hobbyverksamheten att behandlas. Dessa är bl.a. skribent- och samlarverksamhet samt amatörfilm och s.k. fanfiction samt sf som en livsstil. Programmet lyfter även fram fenomen inom sf-verksamheten, fenomen som Star Trek, Stjärnornas krig, Tolkien och The Rocky Horror (Picture) Show.

Sf-kongresser

Finncon X är den tionde Finncon-kongressen. För att fira detta arrangeras en paneldiskussion om de finländska sf-evenemangens historia. Utländska sf-kongresser behandlas både ur ett finländskt och ett utländskt perpektiv. Det finländska perspektivet avklaras med en programpunkt där inhemska sf-fans berättar om sina erfarenheter på utländska sf-festivaler medan det utländska perspektivet närmast kretsar kring den kommande sf-världskongressen Interaction som hålls i Glasgow år 2005.

Vetenskap

Olika vetenskapsgrenar, speciellt astronomi och rymdforskning, tangeras i flere programpunkter. Med finns bl.a. astronomen Esko Valtaoja och planetforskaren Sini Merikallio. Valtaojas Fakta Finlandia-prisbelönta bok Kotona maailmankaikkeudessa utkommer i november på svenska som Hemma i världsrymden utgivet av förlaget Atlantis i Sverige och Söderströms här i Finland. Merikallio å sin sida deltog i en simulering av en resa till Mars som arrangerades av NASA i Utah-öknen.

Hedersgästerna

Hedersgästerna är naturligtvis starkt representerade i Finncon-programmet. Förutom föredrag, högläsning, signeringar och frågestunder kan man bekanta sig närmare med hedersgästerna t.ex. under s.k. kaffeeklatsch-evenemang. En kaffeeklatsch är en programpunkt under vilket en handfull människor samlas tillsammans med en av hedersgästerna i kongresskafféet för en trevlig liten pratstund. Antalet klatsch-deltagare är begränsat och anmälningar tas emot under själva kongressen.

Animecon II

Programhelheten som behandlar japanska animationer och serier går under namnet Animecon II. Förutom diskussioner och föredrag består animeprogrammet även av t.ex. olika slags workshops och en dräkttävling, en s.k. cosplay. Cosplay-tävlingen är indelad i en dräkttävling och en grupptävling. I dräkttävlingen gäller det att klä ut sig till någon karaktär ur en anime (japansk animerad film) eller manga (japansk tecknad serie). I grupptävlingen gäller det för en grupp på minst två personer att uppträda med något anime- eller mangarelaterat (en scen ur en film, en sketch eller något dylikt). Det går utmärkt att delta i båda kategorierna och deltagande i cosplay-tävlingen hindrar på inget sätt deltagande i maskeradtävlingen som hålls i samband med kvällsfesten på lördag kväll. Mera information om cosplay-tävlingen ger acjama@utu.fi.

Novelltävlingar

I samband med Finncon X - Eurocon 2003 - Baltcon 2003 arrangeras en novelltävling som är öppen för alla som bor i något Östersjöland. Mera information om denna Baltastica 2003-tävling finns på tävlingens webbsida. Tävlingens vinnare utlyses under Finncon X.

På lördagen utdelas det viktigaste finländska sf-priset, Atorox-priset. Atorox-priset utdelas årligen till den bästa inhemska science fiction- eller fantasynovellen som publicerats året innan. I år tävlar även en finlandssvensk novell om priset. Mera information om Atorox-priset finns (på finska) på adressen http://tsfs.utu.fi/atorox/.

Under veckoslutet hålls även Nova-novelltävlingens prisutdelning. Mera information om Nova-tävlingen finns (på finska) på adressen http://tsfs.utu.fi/nova.

Kvällsfesten och maskeradtävlingen

På lördag kväll från klockan 21 till klockan 04 är det dags för den stora Finnconfesten. Festande sf-folk, musik, lugna vrån för diskussioner om livet, universum och allt sådant samt en handfull trevliga programpunkter. Nordens första och största Eurocon-fest är något som man absolut inte får missa!

Ett av programnumren under kvällsfesten är maskeradtävlingen. Klä dig i något science fiction-, fantasy- eller animeaktigt och delta i tävlingen om den bästa dräkten. Låt fantasin flöda fritt! Även om du inte är intresserad av att delta i maskeradtävlingen lönar det sig att klä ut sig. Alla som är iklädda i något sf- eller animeaktigt kommer in gratis, utan maskeraddräkt kostar inträdet 6 euro.

Festplatsen är restaurang/dansklubb Kino invid Salutorget (nummer 5 på Finnconkartan). Kinos webbsidor finns på adressen http://www.kinoclub.com/.

OBS!

Inträde till Finncons dagsprogram är gratis! Alla är välkomna!

Frågor gällande Finncon X' program kan riktas till programkoordinatorn Kaisa Ykspetäjä, e-post: kaisay@iki.fi, tfn: 040 577 1983.

 

Hedersgästerna Animecon Sponsorer Arrangörer Press

Sponsorina:

WSOY

Unikankare