Finncon Info Programmet Suomeksi In English

 

Hedersgästerna

Hedersgästerna är en viktig del av vilken sf-kongress som helst, så och Finncon. Till hedersgäster väljs stora namn (såväl inhemska som utländska) inom sf-fältet och deras uppträdanden är en viktig del av evenemangets program.

Finncon X har bjudit in fem hedersgäster som representerar flera olika områden inom science fiction och fantasy. Förutom författare och andra sf-proffs hoppas vi även att kunna bjuda in en fanhedersgäst. Eftersom en stor del av programmet vikts för japansk animation (anime) har vi även en anime-hedersgäst.

Finncon X- Eurocon 2003 har följande hedersgäster:

Karolina Bjällerstedt Mickos
Finncons nordiska hedersgäst. Hon är en rikssvensk författarinna som skriver såväl science fiction som fantasy. Hennes debutroman "Till Esperani" publicerades i två delar, som "Mantor" och "Larona", av bokförlaget Måni. På adressen http://www.lysator.liu.se/lsff/mb-nr42/Karolina_Bjllerstedt_Mickos.html finns en några år gammal intervju med Karolina och på adressen http://www.mani.se finns mer information om hennes böcker.

Jonathan Clements
Utländsk film/författarhedesrgäst från Storbritannien. Clements har översatt flera japanska serier och animationer till engelska. Som exempel kan nämnas Sol Bianca, The Cockpit, Streetfighter II, Gunsmith Cats, Ironfist Chinmi och Slow Steps. Han har även översatt gamla kinesiska ballader och diktsamlingen Moon in the Pines. Clements har också fungerat som manusskribent för diverse science fictionäventyr och har regisserat engelska dubbningar av anime-filmer. Han har skrivit böcker om bl.a. film, japansk animation och japanska serier.

Boris Hurtta
Finncons inhemska hedersgäst. Boris är en Åbobo som inom sf-kretsarna är känd som en produktiv och kunnig novellist. Boris' noveller har ofta en litet arkaisk och mycket jordnära stämning. Hans texter lutar mer åt det fantastiska och speciellt då det skräckfantastiska hållet. Boris Hurtta hör till de författarna som planterade H. P. Lovecrafts Cthulhu-historier i den finländska marken. Förutom noveller har Boris även skrivit en rad romaner, såväl skräck som pulpaktiga äventyr.

Steve Sansweet
Världens största Star Wars-fan. Steve Sansweets privata samling av Star Wars-prylar hör till de största som finns. Sedan ett antal år arbetar han på Lucasfilm som kontaktperson mellan fansen och bolaget. Sansweet har skrivit ett tiotal böcker av vilka åtta behandlar Star Wars (närmast då ur en samlarsynvinkel).

Bjørn Tore Sund
Den norske sf-fanen Bjørn Tore Sund kommer att vara Finncon X:s fanhedersgäst. Bjørn Tore Sund är en av de mest aktiva sf-fansen i Norge. Han är känd som en ivrig kongressarrangör och sålunda är det inget under att hans namn även dyker upp bland huvudarrangörerna för science fiction och fantasyvärldskongressen Interaction som hålls i Glasgow år 2005 (http://www.interaction.worldcon.org.uk/).

Michael Swanwick
Michael Swanwick är en amerikansk sf-författare som har vunnit flera av sf-världens stora litteraturpris, bl.a. Hugo-priset, Nebula-priset och World fantasy-priset. Han skriver såväl science fiction som fantasy och likaväl noveller som romaner. Michael Swanwicks webbsida finns på adressen http://www.michaelswanwick.com

 

Hedersgästerna Animecon Sponsorer Arrangörer Press

Sponsorina:

WSOY

Unikankare